Daha Kaliteli Dostluk ve Paylaşımlar için

Lütfen Üye Olun..

Kapat
Eylül 09 2010 04:50:50
ZaraLiyiz.Com

Tv58 in Sunduğu İlçeler Yarıyor Programında Zara İlçemizin 1. Sırada Yer Almasını İstiyorsanız..

Ilçe 16 Yazıp 3969 Gönderebilir ve bize destekte bulunursunuz... ZaraLiyiz.Com

ZARA BALI VE BALIN TARİHÇESİ

Milattan Önce 3600 lü yıllarda mısırda başladığı iddia edilen çiçekle arının macerası yüzyıllardır hiç değişmeden çiçekten çiçeğe yapılan ziyaretlerde devam etmektedir. 

Belki o zaman ilkel şartlarda hazırlanan bal, bugün teknoloji ile birlikte daha steril ortamlarda özel arı çiftliklerinde el değmeden yapılan ambalajlarla insanlara sunulmaktadır. 

Arı bir şairin kelimeleri kullanmaktaki ustalığını, yüzlerde çiçeğe polenini bala çevirirken aynı titizlikle kullanmaktadır. çiçeğin arıya, arının çiçeğe özlemi baharın ilk aylarında Sivas yaylalarında sona ermektedir. Sivas'ta bal denince ilk akla gelen , meşhur Zara Balı dır. konumu itibariyle yüksek yaylalara sahip olan Sivas'ta arı,  kekik, geven gibi yüzlerce kır çiçeğini  ziyaret edip, derlediği polenleri peteklere hazırlar.

Son on beş yıldır balda Türkiye rekorteri çıkaran Sivas, ne yazık ki ürettiği balı diğer illere işlemeden pazarlamaktadır. Bu piyasadaki boşluğu dolduran ümit şarküteri kurmuş olduğu tesisle Zara Balının Türkiye pazarındaki gerçek yerini almasına çalışmaktadır...   

Başlığı Görüntüle
ZaraLiyiz.Com » ZaraLiyiz.Com Genel » Duyuru ve İlanlar
Zara'nın kalkınması için gerekli bilgi mi istiyorsunuz?
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

15-05-2010 01:28 ÖS Zara'nın kalkınması için gerekli bilg...
Kullanıcı Avatarı

Magic

Super Yönetici

Katılım Tarihi: 01.05.10
www.zarahaber.com/images/stories/ugur1.jpg

Zara'nın kalkınması için gerekli bilgi mi istiyorsunuz? Yusuf Ziya Kurt'u dinleyin.Zara’nın Sivas’taki önemli iş adamlarından biri de Yusuf Ziya Kurt. 15 yıl Zara Belediye Başkanlığı’nı yapmış olan Aydın Kurt’un oğlu olan Yusuf Ziya Kurt, “Zara’da tek kişi yaşasa o da ben olurdum herhalde’ derdim ama şartlar bizi Sivas’a getirdi” diyor. Zara’yı Sivas’ta temsil eden önemli iş adamlarımızdan Yusuf Ziya Kurt. Sizi tanıyabilir miyiz?

1970 yılında kainatın merkezi Zara’da doğdum. İlkokulu Gazi İlkokulu’nda ortaokulu Cumhuriyet’te okudum. Ortaokuldan sonra iki günlük Kuleli Askeri Lisesi maceram oldu. Liseyi Zara Lisesi’nde bitirdim. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü’ne girdim. Mezun olduktan sonra Zara’da büyükbaş besi hayvancılığı ve şehirler arası otobüs işletmeciliğine başladım. 1996 yılında Tekel’in Zara İlçesi toptan dağıtım işini aldım. 2000 yılında Hafik ve Doğanşar ilçelerinin de bayiliğini aldım. Uzun yıllar Zara Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüm. 2004 yılında kızımın öğrenimi nedeniyle çok sevdiğim Zara’dan Sivas’a taşındım. 2005 yılında Sivas Merkez Tekel Bayiliği’ni aldım. Büyükbaş besi hayvancılığını ve otobüs işletmeciliğini bıraktım. 2008 yılı itibariyle Tekel’in özelleştirmesiyle British American Tobacco Sivas ve ilçelerinin bölge distribütörlüğüne yapılan 143 başvurunun içinden seçildim. Halen Zara merkezli olan şirketimiz ile Sivas ve 16 ilçenin Britsh American Tobacco’nun distribütörlüğünü yapıyor. İki dönemdir Sivas Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyesiyim. Sivas’taki Zaralılar Derneği’nin de 2. başkanıyım. 2002 yılında yapılan seçimlerinde Anavatan partisinden milletvekili adayı oldum Sivas’ta. 2005-2007 yılları arasında Anavatan Partisi Sivas Merkez İlçe Başkanlığı’nı yaptım. Halen adını bile kendim koyduğum Sivas’taki Zara Apartmanı’nda oturmaktayım. Evliyim, Semra ve Selen adında 2 kızım var. Sivas ve Zara’da yap-sat modeliyle 50’ye yakın daire yaptık. Bu işe önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.

Zara ile iç içe bir yaşamınız var. Nerden geliyor içinizdeki bu büyük Zara aşkı?

Zara benim için o kadar önemli ki giriş tabakasındaki rakam 1 olsa o ben olurdum diye düşünüyordum. Ama özellikle insanların genel yapısındaki ahde vefasızlık beni bu fikrimi yok etti. Kaldı ki üniversiteyi bitirdiğim yıllarda dahi ciddi iş teklifleri ile Zara’dan ayrılabilirdim. Hatta Zara’dan bir kişi göç ettiği zaman onun göç etmemesi için neler yapabilirim diye düşünürdüm. Ama ekonomik ve sosyal yönden büyümenin ve gelişmenin de daha büyük kentlerde daha kolay olacağını uzun yıllar sonra Sivas’a taşınınca anladım. Bu manada keşkelerimden biri üniversiteyi bitirdikten sonra Zara’dan ayrılmamamdır. Zara’dan ayrılarak ekonomik yönden iyi bir şekilde gelişmeyi sağlayıp Zara’daki insanlara bunun meyvelerini vermek isterdim. Halen de bu hedefim aklımdadır.

Büyükbaş Sivas bölgesinin en önemli gelir kaynaklarındandır. Siz niçin bıraktınız?

Büyükbaş besi hayvancılığı özellikle son 10 yıldır rantabıletesini kaybetmiştir. Girdiler çok yükselirken ülkemizde et ürünlerinin fiyatları uzun yıllar sabit kalmıştır. Bu da bizim bu işi bırakmamızın en büyük sebebidir.

Sivaslı bir iş adamı olarak sizce Sivas’ı ne kalkındırır?

Sivas’ın genel manada gelişebilmesi için üniversite ile entegre çalışarak makine endüstrisi şehri olması gerekliliğidir. Bu manada özellikle hükümetlerin ulaşım sorununu ortadan kaldırması açısından Ordu-Fatsa yolunun bir an önce yapılması gerekir. Bu sayede limana olan ulaşım sağlanmış olacaktır. Zaten yeni çıkan Sivil Havacılık Yasası’na göre de ülkemizde son 3-4 yıldır havayolu taşımacılığı bütün illerin olduğu gibi Sivas’ın da ulaşımına büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca Sivas-Ankara Hızlı Tren Projesi hayata geçirilmiş olması da bu konuda etkin faktör olacaktır.

Peki bu durum Zara’nın ekonomisine ne gibi katkıda bulunacak?

www.zarahaber.com/images/stories/ugur.jpg

Sivas’taki Zaralıların nüfuzu nasıl?

www.zarahaber.com/images/stories/ugur2.JPG

Zaralılar özellikle 1975-1980 yıllara kadar hem siyasi hayatta hem ticari hayatta Sivas’ın önderleri olmuşlardır. Ancak 80’li yıllarda başlayan siyasi ve ticari hayatta Zaralılar çok etkin olamamışlardır. Ancak sevindiricidir ki 2000’li yıllardan sonra sayıları azımsanmayacak kadar hemşerimiz Sivas’ta etkin rol almaya başlamıştır. Bugün itibari ile Cumhuriyet Üniversitesi’nde rektör, Sivas Sanayi ve Ticaret Odası’nda başkan, Tabipler Odası’nda başkan, siyasi partilerin Sivas il yönetimlerinde başkan ve yöneticilikler, Türkiye’nin kamu kuruluşlarında yönetici konumunda bulunan bürokratlar, uluslar arası şirketlerin başında bulunan yönetici ve iş adamlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu iyi potansiyelin Zara’ya yansıması için yerel idarenin Sivas ve İstanbul’daki dernek ve vakıfların gayret göstermesi gereklidir. Bunun örneği 1990’lı yıllarda Hamit Kurşun İlköğretim Okulu, Ahmet Çuhadaroğlu Meslek Yüksek Okulu ve Sayın Veysel Dursun’un yaptırdığı Hatice ve Sefer Dursun Öğrenci Yurdu dönemin belediye başkanı olan babam Aydın Kurt’un Zara Vakfı Başkanı Naci Başçiftci’nin ve Prof. Dr. Orhan Solak’ın büyük özverileri ile insanların bir araya gelme kültürlerinin bir ilçeye neler kazandırabileceğinin örneğidir. Maalesef 2000’li yılların başından bugüne kadar o hani hep övündüğümüz Zaralılık birlikteliğini sadece lafta yapmakta olup istişaresizliğin ve diyalogsuzluğun vermiş olduğu vahamet ve yönetimle de zara birçok şeyi kaybetmiş bulunmaktadır. En basitinden eğer bugün yer gösterilebilmiş olsaydı Zara’da bir Anadolu Öğretmen Lisesi yapılmış olacaktı.

Zara’da konutlar yükseliyor. Hatta bunlardan 30 tanesini siz inşa ettiniz. Zara’ya geri dönüş mü var?

Hayır. Zaten dairelerin çoğunu satamadık. Zara’ya bir geri dönüş yok. Zara’ya geri dönüşün olabilmesi için insanlar, hiç olmazsa istihdam yönünden Zara’da bir şeyler bulmak istiyor.

Atlanilacak Forum:
Forum powered by fusionBoard
Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML:
Çok Cevaplanan 10 Konu
· Zaraspor Rakip Tanımıyor [3]
· GURBETELDEN ZARARYA BAKIŞ [2]
· Sivassporlular İftarda Bulu... [1]
· Zara Belediyesi [1]
· ZARA KÜLTÜR [0]
· Atalan Köyü KÖYÜMÜZ HAKKINDA [0]
· Zara Balı hakkında bilgi [0]
· GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ZARA BAL... [0]
· 2003 Zara 5. Bal ve Kültür ... [0]
· 2002 Yılı Zara 4. Bal ve Kü... [0]
Çok Okunan 10 Konu
· GURBETELDEN ZARARYA BAKIŞ [664]
· Zaraspor Rakip Tanımıyor [380]
· ZARA KÜLTÜR [346]
· Atalan Köyü KÖYÜMÜZ HAKKINDA [251]
· Sivas Zara Hatice-Sefer DUR... [209]
· ZARASPOR FUTBOLCU KADROSUNU... [203]
· Tv58 de Yayınlanan İlçeler ... [192]
· Köy muhtarlarımızın telefon... [184]
· Zara Balı hakkında bilgi [160]
· Zara Şerefiye VALİ AYDIN GÜ... [154]
Son Cevaplanan 10 Konu
· Sivassporlular İftarda Bulu...
· GURBETELDEN ZARARYA BAKIŞ
· Zaraspor Rakip Tanımıyor
· ZARA KÜLTÜR
· Atalan Köyü KÖYÜMÜZ HAKKINDA
· Zara Balı hakkında bilgi
· GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ZARA BAL...
· 2003 Zara 5. Bal ve Kültür ...
· 2002 Yılı Zara 4. Bal ve Kü...
· BAĞLAMA ZAĞLAĞI EFSANESİ
Gelişmiş Forum Başlıkları Bulutu
2002 Yılı Zara 4. Bal ve Kültür Festivali, Zara Bal ve Kültür Festivali 31 Temmuzda, İlçeler Yarışıyor Programında Zara Birinci Sırada., Zaraspor Rakip Tanımıyor, BAĞLAMA ZAĞLAĞI EFSANESİ, GURBETELDEN ZARARYA BAKIŞ, Atalan Köyü KÖYÜMÜZ HAKKINDA, ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTIRMANIN YOLLARI, İlçemiz Kamu kurum ve Kuruluşlarının telefon numaralarına ulaşabilirsiniz, GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ZARA BAL ve KÜLTÜR FESTİVALİ..., Köy muhtarlarımızın telefon numaralarına ulaşabilirsiniz, ZARA HÜKÜMET KONAĞI, KIZILGÖL EFSANESİ, Sivassporlular İftarda Buluşuyor, Zara Geçmiş Tarihi